Zbliżają się Święta Wielkanocne, a ty poszukujesz prostego przepisu na dwukolorową babkę piaskową? Dobrze trafiłeś! Poniżej znajdziesz świetną recepturą na ten tradycyjny wypiek, który posmakuje wszystkim gościom i domownikom!
Czas przygotowania: 60 minut
SKŁADNIKI:
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej,
- 200 g cukru,
- 150 g mąki tortowej + 1 łyżka,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g masła roztopionego.
Przepis:
1. Posmaruj masłem formę na babkę o średnicy ok. 22 cm, a następnie obsyp formę bułką tartą.
2. Mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną przesiej do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem zmiksuj na jasną i puszystą masę przez ok. 10 minut. Następnie w kilku porcjach dodaj przesiane składniki naprzemiennie z roztopionym i przestudzonym masłem.
3. Masę podziel na dwie części. Do jednej części dodaję przesiane kakao i miksuj tylko do połączenia, natomiast do drugiej części dodaj łyżkę przesianej mąki i również miksuj.
4. Jasne ciasto przelej do formy, a następnie dodaj ciemne. Za pomocą widelca lub wykałaczki zrób esy floresy, tak aby oba ciasta lekko się przemieszały.
5. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 i piecz przez około 45 min do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu przestudź babkę w formie i wyciągnij ją, dopiero gdy będzie zupełnie zimna.
7. Babkę podaj oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Smacznego!
Zobacz także przepisy na: świąteczny piernik z czekoladą i orzechami oraz pierożki z ciasta francuskiego z czekoladą.
W naszym sklepie internetowym, znajdziesz wszystkie produkty, których użyliśmy: