Wśród świątecznych ciast króluje oczywiście piernik, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego przygotowaliśmy prosty przepis, którego przygotowanie zabierze Ci maksymalnie godzinę. Sprawdź, jak przygotować pyszny piernik w sam raz na święta!
Co będzie potrzebne na świąteczny piernik?
Składniki:
- 120 g masła
- 3 płaskie łyżki kakao
- 4 łyżki miodu
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru białego
- 200 ml mleka
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 280 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- ok. 50 g orzechów włoskich, pekan czy laskowych
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Przepis na świąteczny piernik
- W rondelku rozpuść masło. Po chwili wsyp cukier. Wymieszaj oba składniki i dodaj kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz prawdziwy miód. Całość ponownie wymieszaj i gotuj na minimalnym ogniu przez chwilkę, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
- Do całości wlej mleko i dodaj powidła śliwkowe. Mieszaj za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników. Następnie odstaw masę na 5 minut, tak aby przestygła.
- W osobnej misce roztrzep 4 jajka za pomocą trzepaczki przez ok. minutę.
- Do większej miski przełóż przestudzoną masę z rondelka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i roztrzepane jajka. Delikatnie wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki.
- Ciasto przelej do keksówki i piecz w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Piernik odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- W małym rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadź do jej zagotowania. Zdejmij garnek z palnika. Po chwili dodajemy posiekane czekolady i mieszaj do powstania jednolitej polewy czekoladowej.
- Po przestygnięciu piernika polej go polewą, a wierzch posyp posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Zobacz także przepisy na: kutię i kluski z makiem.