Młoda kapusta to doskonały ciepły dodatek do wielu potraw, przede wszystkim do mięs, a wśród nich kultowego schabowego, który z gorącą kapustką jest podobno najlepszy. Dla niektórych wiosna nie istnieje właśnie bez młodej kapusty. Czym się tak zachwycają? Sprawdź sam i zrób ten pyszny dodatek według naszego przepisu.

Potrzebne składniki
- główka młodej kapusty
- koperek (pęczek)
- 2 małe marchewki lub jedna duża
- kostka rosołowa
- 1-2 skrzydełka drobiowe
- kwasek cytrynowy w proszku
- śmietana 18% 200 g
- wegeta
- kminek
- sól
- pieprz
Młoda kapusta – jak zrobić?
- Zaczynamy od pokrojenia kapusty w niedużą kostkę.
- Wrzucamy ją do wrzącej wody i gotujemy przez 2-3 minuty.
- W międzyczasie kroimy drobno marchewkę i koperek.
- Odcedzamy kapustę, następnie zalewamy ją czystą wodą poniżej poziomu kapusty.
- Dodajemy pozostałe składniki do garnka i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
- Przyprawiamy wszystko do smaku kostką rosołową, solą, pieprzem, Vegetą i kminkiem.
- W miseczce łączymy śmietanę z mąką oraz wodą i dokładnie mieszamy.
- Zabielamy kapustę i czekamy aż się zagotuje.
- I już gotowe! Smacznego!
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:

Odwiedź nas jeszcze tutaj!