“Truskawkowy” sezon w naszej kuchni Chomika uważamy za otwarty! Podczas gdy na zewnątrz pogoda nie dopisuje, my codziennie coś pichcimy, a królową jest czerwona soczysta truskawka. Z pewnością będzie to udany sezon na przetwory w kolorze czerwieni. Truskawki ze względu na swoje wspaniałe właściwości są idealnym składnikiem na przetwory jak i do bezpośredniego spożycia “na surowo”. Dzisiaj przygotujemy z nich sok truskawkowy.
Coś więcej o truskawkach…
Musicie wiedzieć, że nasza bohaterka składa się m.in z wody, białka, tłuszczu oraz z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Truskawki są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które dają nam energię do funkcjonowania w ciągu dnia. Ponadto posiadają szereg witamin, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Co więcej, posiadają błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Są źródłem Witaminy C, której zawartość w 100 g tego owocu jest wyższa niż w jednej cytrynie!* Wypróbuj nasz sok truskawkowy!
Przepis na sok z truskawek
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 300 g cukru
Przygotowanie
- W pierwszej kolejności potrzebujemy musimy umyć i odszypułkować truskawki.
- Następnie, w górnym pojemniku sokownika wkładamy truskawki i zasypujemy cukrem.
- Do dolnego pojemnika wlewamy wodę do około połowy wysokości garnka.
- Przy pomocy metalowej klamerki zamykamy rurkę spustową i ułożyć tak, aby była daleko od palnika.
- Przygotować słoiki lub butelki, sparzyć je. Sok truskawkowy w sokowniku powinien być gotowy po około 30-40 minutach. Następnie za pomocą rurki przelewamy sok do butelek.
- Co można zrobić z owocami?
- Z dolnego pojemnika od sokownika można teraz wylać wodę i wsypać tam wygotowane truskawki. Potem dodajemy trochę cukru (najlepiej żelującego). Po przegotowaniu dżem przekładamy do słoiczków.
Możecie również sprawdzić nasze inne przepisy na przetwory z owoców TUTAJ
Kup potrzebne artykuły przez sklep.chomik.pl:
Bibliografia:
*A. Banaś, A.Korus “Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni”, Medycyna rodzinna 3/2016 , Kraków 2016