Czasami niewiele trzeba, aby danie, które doskonale znamy, zasmakowało zupełnie inaczej. Wystarczy inny sos, użycie nowych składników i jest świetny efekt. Tak właśnie działa sos z czarnej porzeczki. Ten sezonowy dodatek świetnie pasuje do drobiu i całkowicie zmienia smak.
Poniżej prezentujemy przepis na wytrawny sos z czarnej porzeczki oraz film, na którym krok po kroku wyjaśniamy sposób jego przygotowania.
Przepis na kurczaka i sos z czarnej porzeczki
Składniki:
- filet z piersi z kurczaka
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- suszona bazylia
- suszony tymianek
Sos:
- 200 g czarnej porzeczki
- 10 gram zimnego masła
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki miodu
- 2 cebule szalotki
- łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Filet opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przygotować marynatę do mięsa: do 4-5 łyżek oleju dodać przyprawy: czosnek, bazylię i tymianek oraz sól i pieprz. Kawałki mięsa obtoczyć marynatą i odstawić w misce do lodówki na 20-30 minut. Następnie smażyć z obu stron do zrumienienia.
Na olej rzucamy drobno posiekane cebulki i smażymy do zeszklenia. Dodajemy porzeczki i dusimy aż owoce puszczą sok i się rozpadną. Potem sos lekko blendujemy. Jeśli zrobi się zbyt gęsty można dodać nieco wody. Doprawiamy go miodem, octem, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kawałek zimnego masła.
Jeśli jesteś ciekaw innych przepisów z czarną porzeczką, to polecamy napój z czarnej porzeczki .
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
- zestaw obiadowo-kawowy
- pojemniki na oliwę/ocet
- zestaw garnków
- pojemniki na art. sypkie
- ostre noże kuchenne
- obieraczki do warzyw