Menu
Piwniczka Chomika
  • WYSZUKAJ PRZEPIS
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania
    • Nalewki
    • Porady
    • Przetwory mięsne
    • Przetwory z owoców
    • Przetwory z warzyw
    • Sałatki
    • Słodkości
    • Soki
    • Specjały Piwniczki Chomika
    • Wina
    • Zakąski
    • Zdrowotne
    • Zupy
  • Filmy
  • Produkty
    • Artykuły do ogrodu
      • Siatka na ptaki
      • Spinacze ogrodowe
      • Wiaderka plastikowe
    • Artykuły drewniane
      • Kula do ucierania
      • Stolnica dwustronna
      • Szatkownica
      • Wałek ruchomy
    • Artykuły szklane
      • Beczułki i karafki
        • Beczułka 0,5 l
        • Beczułka 0,5 l z kranikiem
        • Beczułka 1,5 l z kieliszkami
        • Beczułka 3,8 l na stojaku
        • Karafka Skrzypce z kranikiem
      • Butelki
        • Butelka 100 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka Bant o pojemności 750 ml
        • Filmy z przepisami
        • Butelka Belissimo
        • Butelka BON1113 z uszkiem
        • Butelka dzbanuszek 350 ml
        • Butelka Fiasco na korek
        • Butelka Grand Quadro o pojemności 500 ml
        • Butelka Grand Oval o pojemności 500 ml
        • Butelka Grozdi o pojemności 1 litra
        • Butelka Kolosok o pojemności 500 ml
        • Butelka o pojemności 150 ml z korkiem
        • Butelka o pojemności 240 ml z uszkiem
        • Butelka o pojemności 500 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 350 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka o pojemności 45 ml z zapięciem mechanicznym
        • Butelka PAN6814
        • Butelka z uszkiem i korkiem
        • Butelki 700 ml
        • Butelki o pojemności 175 ml z korkiem
        • Butelki PAN9777 o pojemności 175 ml z korkiem
        • Duża i mała żarówka
        • Ikona 250 i 500 ml
        • Maleńkie różnokształtne butelki
        • Motocykle
        • Piersiówka 200 ml z zakrętką
        • Uniwersalna butelka o pojemności 250 ml
      • Duże słoje i beczki
        • Prosty słój z pokrywą
        • Słój w prążki z pokrywą
        • Słój wielofunkcyjny
        • Słój z wytłaczanymi owocami
        • Szklana beczka z szelkami
      • Słoiki na przetwory
        • Pękaty słoik 720 ml z dekoracyjnym wieczkiem
        • Praktyczny słoiczek o pojemności 200 ml
        • Słoiczek 100 ml z zakrętką w srebrnym kolorze
        • Słoiczek 275 ml z uszkami
        • Słoiczek 30 ml z czerwoną zakrętką
        • Słoiczek 314 ml z uszkami i wieczkiem
        • Słoiczek 40 ml z zapięciem mechanicznym
        • Słoiczek o pojemności 150 ml z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoiczek z zapięciem mechanicznym i uszczelką
        • Słoik 0,9 l z wytłaczanymi warzywami
        • Słoik 190 ml z wieczkiem w owoce
        • Słoik Amfora o pojemności 580 ml
        • Słoik hermetyczny
        • Słoik kanciasty o pojemności 300 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 200 ml z szerokim gwintem
        • Słoik o pojemności 280 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 320 ml z wieczkiem
        • Słoik o pojemności 720 ml z wytłaczaną kratką
        • Słoik z korkiem naturalnym
        • Słój ośmiokątny z pokrywą
    • Brytfanny i blachy
      • Blacha z wyjmowanym dnem
      • Foremki do wykrawania ciastek
      • Forma keksówka 30 x 11 cm
    • Garnki, miski i naczynia
      • Dzbanek z miarką
      • Garnek z wkładem do pasteryzacji
      • Kolorowe salaterki kwadratowe
      • Kubek – salaterka na zupę
      • Makutra
      • Miski z motywem dekoracyjnym – imitacją splotu sweterkowego
      • Plastikowa miska
      • Porcelanowe naczynia na zakąski
      • Szklana patera
      • Termosy obiadowe
      • Wkład do gotowania na parze
    • Korki i wieczka
      • Korki ekologiczne
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 66
      • Wieczka dekorowane w rozmiarze 82
      • Zakrętki do butelek
    • Maszynki i sprzęt kuchenny
      • Drylownica
      • Korkownica
      • Maszynka do mielenia
      • Przecierak do pomidorów
      • Sokownik
      • Wyciskarka do cytrusów
    • Pojemniki ceramiczne
      • Beczki kamionkowe
      • Ceramiczny garnek hermetyczny
      • Kubeczki 200 ml
      • Naczynia na smalec
      • Pojemniki na miód
    • Pojemniki plastikowe
      • Pojemnik na ciasto
      • Pojemniki na artykuły sypkie
    • Przybory kuchenne
      • Lejki do słoików
      • Małe wyciskacze do cytrusów
      • Młynek do bakalii
      • Młynek do czosnku
      • Przesiewacz do mąki i cukru pudru
      • Rękawice silikonowe
      • Siekacz do ciasta
      • Sitka i cedzaki
      • Tarka
  • Sklep
  • Blog
  • Kontakt
Piwniczka Chomika

Wigilijny barszcz z uszkami

Posted on 18 grudnia 20242 stycznia 2025

Dla wielu z nas trudno sobie wyobrazić Wigilię bez barszczu z uszkami. Jak go zrobić, aby smakował tak, jak u babci czy mamy? Prezentujemy tradycyjny i sprawdzony przepis na pyszną bożonarodzeniową potrawę.

Składniki na barszcz
Jarzynka (marchew, pietruszka, seler, por)
Ziele angielskie
Liście laurowe
Przyprawa maggi
Ocet jabłkowy
Zakwas
Pieprz i sól

Przygotowanie barszczu

  1. W dużym garnku gotuj wywar z warzyw: marchwi, korzenia pietruszki, selera i pora.
  2. Po 30 minutach dodaj zakwaszony barszcz (zakwas) oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i trochę wegety.
  3. Barszcz gotuj dalej na wolnym ogniu.
  4. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dodaj także odrobinę cukru.
  5. Gotuj na małym ogniu aż nabierze odpowiedniego koloru i aromatu.

Składniki na farsz
Kapusta kiszona
2 jajka ugotowane
Cebula
Grzyby suszone
Pieprz i sól
wegeta

Przygotowanie farszu

  1. Zanim zaczniesz gotować, namocz w wodzie grzyby.
  2. Pokrój na drobno namoczone grzyby, cebulę oraz kiszoną kapustę.
  3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę, podsmaż do zrumienienia.
  4. Później dodaj kapustę i grzyby.
  5. Dopraw wszystko pieprzem i odrobiną soli i duś do miękkości.
  6. Po ugotowaniu i stygnięciu dodaj ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka.

Składniki na ciasto
500 g mąki
szklanka ciepłej wody
olej rzepakowy łyżka
sól

Przygotowanie ciasta

  1. Wysyp na stolnicę ok. 0,5 kg mąki.
  2. Dodaj łyżeczkę soli i półtorej łyżki oleju rzepakowego.
  3. Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wody (w sumie 1 szklankę)
    Przygotowanie uszek
  4. Rozwałkuj ciasto na stolnicy.
  5. Wykrawaj krążki przy pomocy małej szklanki (literatki) i wykładaj na nie przygotowany farsz.
  6. Sklejaj najpierw jak zwykłe pierogi, a potem połącz końcówki tworząc charakterystyczny kształt uszek.
  7. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej łyżkę oleju. Gotuj uszka partiami, a gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez chwilę. Potem odcedź i przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili można je wyłożyć na talerz.
  8. Na głębokim talerzu ułóż uszka i zalej barszczem. Gotowe i smacznego!

Kategorie

  • Dania
  • Inspiracje
  • Likiery
  • Nalewki
  • Pasieka Piwniczki Chomika
  • Porady
  • Przepisy
  • Przetwory mięsne
  • Przetwory z owoców
  • Przetwory z warzyw
  • Pszczelarstwo
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Soki
  • Specjały Piwniczki Chomika
  • Wina
  • Zakąski
  • Zdrowotne
  • Zupy

©2025 Piwniczka Chomika