Dla wielu z nas trudno sobie wyobrazić Wigilię bez barszczu z uszkami. Jak go zrobić, aby smakował tak, jak u babci czy mamy? Prezentujemy tradycyjny i sprawdzony przepis na pyszną bożonarodzeniową potrawę.
Składniki na barszcz
Jarzynka (marchew, pietruszka, seler, por)
Ziele angielskie
Liście laurowe
Przyprawa maggi
Ocet jabłkowy
Zakwas
Pieprz i sól
Przygotowanie barszczu
- W dużym garnku gotuj wywar z warzyw: marchwi, korzenia pietruszki, selera i pora.
- Po 30 minutach dodaj zakwaszony barszcz (zakwas) oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i trochę wegety.
- Barszcz gotuj dalej na wolnym ogniu.
- Sprawdź smak i ewentualnie dodaj octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Dodaj także odrobinę cukru.
- Gotuj na małym ogniu aż nabierze odpowiedniego koloru i aromatu.
Składniki na farsz
Kapusta kiszona
2 jajka ugotowane
Cebula
Grzyby suszone
Pieprz i sól
wegeta
Przygotowanie farszu
- Zanim zaczniesz gotować, namocz w wodzie grzyby.
- Pokrój na drobno namoczone grzyby, cebulę oraz kiszoną kapustę.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną cebulę, podsmaż do zrumienienia.
- Później dodaj kapustę i grzyby.
- Dopraw wszystko pieprzem i odrobiną soli i duś do miękkości.
- Po ugotowaniu i stygnięciu dodaj ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka.

Składniki na ciasto
500 g mąki
szklanka ciepłej wody
olej rzepakowy łyżka
sól
Przygotowanie ciasta
- Wysyp na stolnicę ok. 0,5 kg mąki.
- Dodaj łyżeczkę soli i półtorej łyżki oleju rzepakowego.
- Wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wody (w sumie 1 szklankę)
Przygotowanie uszek - Rozwałkuj ciasto na stolnicy.
- Wykrawaj krążki przy pomocy małej szklanki (literatki) i wykładaj na nie przygotowany farsz.
- Sklejaj najpierw jak zwykłe pierogi, a potem połącz końcówki tworząc charakterystyczny kształt uszek.
- Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej łyżkę oleju. Gotuj uszka partiami, a gdy wypłyną, gotuj jeszcze przez chwilę. Potem odcedź i przełóż do miski z zimną wodą. Po chwili można je wyłożyć na talerz.
- Na głębokim talerzu ułóż uszka i zalej barszczem. Gotowe i smacznego!
