Chleb orkiszowy z ziarnami dyni i słonecznika

Przekaż znajomym!

Chrupiąca skórka, żadnych polepszaczy, za to pełnia smaku i zdrowia. Domowy orkiszowy chleb wzbogacony nasionami dyni i słonecznika oraz czarnuszką uwodzi podniebienia i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Spróbujcie!

Składniki:
• 600 g mąki orkiszowej
• 250 g mąki pszennej
• 900 ml letniej przegotowanej wody
• 15 g drożdży instantchleb razowy
• 100 g otrębów owsianych
• 100 g łuskanych ziaren słonecznika
• 100 g pestek dyni
• 10 g ziaren czarnuszki
• 20 g soli
• 24 g cukru
• 1 żółtko
• 2 łyżki mleka
• tłuszcz do nasmarowania formy


1. Wszystkie suche składniki łączymy w misce.

2. Wlewamy wodę i mieszamy dokładnie.

3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

4. Keksówki natłuszczamy obficie masłem lub margaryną.

5. Ciasto rozkładamy równomiernie w foremkach i ponownie odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na kwadrans.

6. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 55 minut.

7. Po upływie tego czasu wyjmujemy chleby, wyciągamy z blaszek i pozostawiamy do wystudzenia na kratce z piekarnika.



Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *