Dereniówka – nalewka z derenia

Przekaż znajomym!

Dla większej odporności organizmu, dla urody i oczywiście dla smaku. Nalewkę z derenia polecamy miłośnikom szlachetnych aromatów. Jej przygotowywanie będzie stanowić dla nas próbę cierpliwości, ale warto poczekać, by móc skosztować prawdziwie wykwintnej dereniówki. Zapraszamy!

Składniki:
– 8 kg dojrzałego derenia – im bardziej dojrzały, tym lepiej – najlepsze są owoce ciemnoczerwone – mają najwięcej smaku i aromatu
– 4 kg cukru
– 4 l wódki czystej
– 4 l spirytusu

1. Umyte owoce nakłuwamy wykałaczką lub delikatnie miażdżymy, np. tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by z owoców mogło wyciec jak najwięcej soku.

2. Owoce umieszczamy w dużym słoju i zalewamy wódką oraz spirytusem. Zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.

3. Po miesiącu owoce odcedzamy i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na siedem dni, codziennie mieszając. Natomiast alkohol, którym był zalany dereń, zamykamy w osobnym naczyniu.

4. Po siedmiu dniach owoce ponownie odcedzamy, możemy je dodatkowo wycisnąć na sicie, a płyn łączymy z alkoholem z drugiego naczynia. Słój zamykamy i odstawiamy jeszcze na tydzień do sklarowania.

5. Nareszcie można przefiltrować nalewkę i zlać ją do butelek. Do filtracji najlepsze są specjalne bibułki, filtry do kawy albo gęste sita i gaza.

6. Gotowa nalewka powinna odstać przynajmniej rok.



Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *