Doskonały do ciast i naleśników. Kwaskowaty, niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku stosujemy często jako zamiennik powideł śliwkowych. Dżem z czarnej porzeczki to jeden z naszych ulubionych produktów, którego dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowywania. Koniecznie spróbujcie, zapraszamy!
Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?
Składniki na dżem z czarnej porzeczki:
- 2 kg owoców czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
- 125 ml wody
Przygotowanie dżemy z czarnej porzeczki:
- Porzeczki obieramy z szypułek i ogonków, myjemy, a następnie wsypujemy do garnka, po czym zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Na koniec odstawiamy je na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok.
- Garnek z porzeczkami i cukrem doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. pół godziny, mieszając.
- Po upływie 30 minut sprawdzamy konsystencję – porzeczki powinny się lekko rozpaść i zrobić się szkliste.
- Podczas gdy garnek trzymamy cały czas na ogniu, gorący dżem nakładamy do wyparzonych i zagrzanych słoiczków. Na koniec zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.