Dżem z czarnej porzeczki

Przekaż znajomym!

Doskonały do ciast i naleśników. Kwaskowaty, niezwykle aromatyczny i wyrazisty w smaku stosujemy często jako zamiennik powideł śliwkowych. Dżem z czarnej porzeczki to jeden z naszych ulubionych produktów, którego dodatkową zaletą jest krótki czas przygotowywania. Koniecznie spróbujcie, zapraszamy!

Składniki:
– 2 kg owoców czarnej porzeczki
– 1 kg cukru
– 0,5 szklanki wody

1. Porzeczki obrać z szypułek i ogonków, umyć, wsypać do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok.

2. Garnek z porzeczkami i cukrem doprowadzić do wrzenia i smażyć ok. pół godziny, mieszając.

3. Po upływie 30 minut sprawdzić konsystencję – porzeczki powinny się lekko rozpaść i zrobić się szkliste.

4. Trzymając garnek cały czas na ogniu, gorący dżem nakładać do wyparzonych i zagrzanych słoiczków. Zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji do wystygnięcia.


rada dzem czarna dzem czarna smacznego


pomocne
Słoiki o pojemności 300 ml – w sprzedaży stacjonarnej
Lejek do słoików – w sprzedaży stacjonarnej
Rękawice silikonowe – w sprzedaży stacjonarnej
Pojemnik na artykuły sypkie – w sprzedaży stacjonarnej
Kolorowe salaterki – w sprzedaży stacjonarnej


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *