Malinówka z miętą

Przekaż znajomym!

Mnóstwo witamin, moc rozgrzewania i wspaniały smak. Nalewkę malinową z dodatkiem mięty można traktować zarówno jako smakowity poczęstunek jak i syrop na przeziębienie. Nasz sposób na malinówkę wymaga cierpliwości, ale wyjątkowy smak wynagrodzi nam wszystko. Na zdrowie!

Składniki:
– 2 kg malin
– 1,5 litra wódki
– 0,5 litra spirytusu
– 1 kg cukru
– 2 pęczki świeżej mięty

1. Opłukane i pozbawione szypułek maliny odsączyć i wrzucić do słoja, następnie zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny, by puściły sok.

2. Po upływie doby maliny zalać wódką i wrzucić ok. 30 listków mięty, po czym odstawić na tydzień w słoneczne miejsce. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem, by cukier szybciej się rozpuszczał.

3. Po tygodniu do słoja wlać spirytus i nalewkę ponownie odstawić, tym razem na 3 tygodnie.

4. Gotową nalewkę przecedzić przez gęste sito lub bibułkę filtracyjną i przelać do butelek. Najlepszy smak nalewka uzyska po ok. 6 miesiącach.

malinowka na zdrowie


pomocne
Szklany słój w kształcie beczki – 
Butelki Belissimo 250 ml
Korkownica
Korki ekologiczne
Pojemnik na artykuły sypkie


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *