Nalewka kawowo-cytrynowa

Przekaż znajomym!

Zastrzyk energii i witamin, orzeźwienie i pobudzenie – słowem: trunek idealny na lato. Połączenie cytryn i kawy dość zaskakujące i rzeczywiście smak zaskakuje, ale idealnym zgraniem aromatów. Kto nie spróbuje, ten nie uwierzy, że to może się udać. Dziś zapraszamy Państwa do obejrzenia odcinka poświęconemu nalewce, która kusi harmonią powstałą z połączenia kwaśnych cytryn i aromatycznych ziaren kawy.

Składniki:
– 18 cytryn
– ok. 720 ziaren kawy (ok. 40 na jedną cytrynę)
– 2 kg cukru
– 4,5 l czystej wódki

1. Cytryny musimy sparzyć wrzątkiem i naciąć lub nakłuć 40 razy, aby w każdy otwór zmieściło się ziarenko kawy.

2. Owoce naszpikowane kawą ułożyć w słoju i zasypać cukrem. Następnie zalać je wódką i zamknąć, po czym odstawić na dwa tygodnie, codziennie potrząsając słojem.

3. Po dwóch tygodniach cytryny należy odcisnąć z soku i alkoholu, a płyn połączyć z pozostałym i ponownie nastawić całość na tydzień.

4. Gotową nalewkę należy przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć.



pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *