Zupa – krem z cukinii

Przekaż znajomym!

Pełna witamin i minerałów, lekkostrawna i niskokaloryczna. Cukinia to warzywo idealne dla osób dbających o zdrowie i urodę, a dania i potrawy z jej udziałem są tak smaczne, jak różnorodne. Dziś zachęcamy do przygotowania pożywnego i rozgrzewającego kremu z cukinii podanego z chrupiącymi grzankami. Smacznego!

Składniki:
– 2 duże cukinie
– 1 duża cebula
– 3-2 ząbki czosnku
– kostka masła
– mały bochenek chleba
– sól i pieprz, przyprawa curry lub inne przyprawy do smaku
– kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego
– natka pietruszki lub liść mięty do dekoracji

1. Cukinię obieramy ze skórki, pozbawiamy miąższu z pestkami i kroimy w małą kostkę.

2. Obraną cebulę siekamy drobno i razem z cukinią wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą lub olejem. Składniki podsmażamy, aż cebula się zeszkli, następnie wlewamy litr wody i dusimy całość pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.

3. Ok. dwie trzecie zawartości rondla blendujemy razem z ząbkami czosnku, następnie ponownie łączymy z podduszoną cukinią i gotujemy jeszcze chwilę, aby nadmiar wody odparował, w międzyczasie dodając przyprawy do smaku oraz łyżkę masła.

4. Z chleba i masła przygotowujemy grzanki. Kromki kroimy na kostki, smarujemy masłem i zapiekamy je w piekarniku, aż staną się chrupkie i uzyskają ciemnozłoty kolor.

5. Zupę możemy zagęścić jeszcze śmietaną lub jogurtem, ale nie trzeba, bo jest wystarczająco gęsta i kremowa. Podajemy ją z grzankami i posiekaną natką pietruszki lub liściem mięty.


rada krem z cukinii smacznego


pomocne


Zapraszamy do zakupów!

Hurtownia Chomik w Gdowie, ul. Cegielniana 875

www.chomik.pl

sklep.chomik.pl

 

Odwiedź nas jeszcze tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *