- Świąteczne pierniczki
- Kutia – tradycyjny wigilijny deser
- Wigilijny kompot z suszu
- Kruche ciasteczka imbirowe
- Barszcz kwaszony
- Dorsz w panierce panko
- Konfitura pomarańczowa
- Domowy grzaniec bezalkoholowy
- Smażony śledź w marynacie
- Szybkie ciasto piernikowe
- Kluski z makiem
- Śledzie w oleju lnianym
- Kruche ciasteczka imbirowe
- Kruche ciasteczka orzechowe
- Ryba w cieście francuskim
1. Świąteczne pierniczki
Pachnąca ozdoba na choinkę albo element świątecznego poczęstunku. Aromatyczne pierniczki w świątecznych kształtach to nieodzowny składnik przepisu na pyszne i kolorowe święta. Ich przygotowanie może stać się wspaniałą rodzinną zabawą.
2. Kutia – tradycyjny wigilijny deser
Wyjątkowy deser jadany tylko raz w roku. Aromatyczna mieszanka maku, zboża i bakalii to najsłodsze z wigilijnych dań. Oryginalny smak, który trzeba lubić. My lubimy!
3. Wigilijny kompot z suszu
Obowiązkowy na wigilijnym stole, gdyż jego aromat jednoznacznie kojarzy się ze świętami. Rozgrzewający i wspomagający pracę układu pokarmowego, dlatego chętnie pijemy go w czasie świątecznego ucztowania. Kompot z suszu spożywamy oczywiście na ciepło lub na zimno. Spróbujcie naszej wersji!
4. Kruche ciasteczka imbirowe
Genialna przekąska, a nawet także drugie śniadanie. Świetnie smakują z mlekiem lub jako słodycz do kawy i herbaty, gdyż rewelacyjnie chrupią i rozgrzewają. Wypróbujcie proste ciasteczka imbirowe, a z pewnością nie pożałujecie!
5. Barszcz kwaszony
Domowy czerwony barszcz smakuje najlepiej, jeśli jest zrobiony ze świeżych buraków, ale po sezonie korzystamy z gotowych koncentratów. Własnoręcznie przygotowany zakwas z buraków sprawdza się idealnie jako baza do zupy i jest pełnym witamin napojem. Zróbcie go z nami, to naprawdę łatwe!
6. Dorsz w panierce panko
Jeśli wigilijny karp już ci się znudził i masz wewnętrzną potrzebę, aby coś zmienić w świątecznym menu, to dorsz w panierce panko jest własnie dla ciebie. Jego mięso jest delikatne i smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Nie jest wymagający w przygotowaniu, a w chrupiącej panierce zaskoczy smakiem nie jednego twojego stołownika.
7. Konfitura pomarańczowa
To nieprawda, że przetwory można robić tylko latem. Świeże i soczyste owoce cytrusowe dostępne w sklepach przez cały rok także nadają się do zrobienia domowych konfitur. Orzeźwiająca słodycz z dyskretnym posmakiem lekkiej goryczki kusi energetycznym kolorem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. My już ulegliśmy czarowi konfitury z pomarańczy, skuście się i Wy!
8. Domowy grzaniec bezalkoholowy
Niezastąpiony po szaleństwach na stoku i dniu pełnym wyczerpujących zajęć. Dodaje energii i witamin, przyjemnie rozgrzewa w zimowe wieczory. W gorącym ponczu owocowym w wersji bez alkoholu rozsmakują się nie tylko dzieci. Zróbcie z nami domowy bezalkoholowy grzaniec!
9. Smażony śledź w marynacie
Wydaje się, że śledź to ryba, która najczęściej pojawia się na stołach podczas rodzinnych imprez. Dlatego sposobów na koreczki, sałatki i zakąski ze śledzia jest mnóstwo. My dziś zapraszamy na śledzia smażonego, zatopionego w marynacie, oczywiście podawanego na zimno.
10. Szybkie ciasto piernikowe
Typowo świąteczne ciasto, oczywiście pełne korzennego aromatu i intensywne w smaku. Prawdziwy piernik jest wypiekiem wymagającym, dlatego zabieganym polecamy nasz przepis na szybkie ciasto piernikowe, które można polać lukrem, pokryć polewą lub przełożyć konfiturą.
11. Kluski z makiem
Już za kilka dni długo wyczekiwane przez wszystkich święta Bożego Narodzenia. Z tym wyjątkowym czasem w roku związane jest wiele tradycji. Jak mówi popularne przysłowie: „Co kraj, to obyczaj”. W Polsce mamy wiele świątecznych zwyczajów, których z pełnym zaangażowaniem przestrzegamy.
12. Śledzie w oleju lnianym
Jedna z najpopularniejszych imprezowych zakąsek i oczywiście składnik wielu sałatek. Niezastąpiony śledzik króluje na naszych stołach nie tylko w okresie karnawału. Dziś zapraszamy do spróbowania śledzi w oleju lnianym, bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, fitoestrogeny i antyoksydanty – tak zdrowych jak pysznych! ?
13. Kruche ciasteczka imbirowe
Genialna przekąska, a nawet także drugie śniadanie. Świetnie smakują z mlekiem lub jako słodycz do kawy i herbaty, gdyż rewelacyjnie chrupią i rozgrzewają. Wypróbujcie proste ciasteczka imbirowe, a z pewnością nie pożałujecie!
14. Kruche ciasteczka orzechowe
Świeże, kruche, aromatyczne, znikają zanim zdążą całkiem ostygnąć. Ciasteczka z dużą ilością orzechów włoskich potrafią uzależnić i z pewnością zachwycą wszystkich wielbicieli chrupania. Idealne do świątecznej kawy czy jako przekąska na karnawałowych imprezach.
15. Ryba w cieście francuskim
Ryba w cieście francuskim to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Wygląda bardzo efektownie i zachwyci nie tylko dorosłych, ale także i dzieci, które do ryby zwykle nie łatwo zachęcić. Ma świetny smak dzięki dodatkowi pieczarek smażonych z cebulką i chrupkiego ciasta francuskiego. Specjalnie dla fanów Piwniczki Chomika swój przepis na ten wyjątkowy przysmak zdradza Sylwia Ostrowska z KGW w Woli Zabierzowskiej, zwyciężczyni ogólnopolskiego konkursu Mistrz Smaku.