Ryba w cieście francuskim to doskonała propozycja nie tylko na wigilijny wieczór. Wygląda bardzo efektownie i zachwyci nie tylko dorosłych, ale także i dzieci, które do ryby zwykle nie łatwo zachęcić. Ma świetny smak dzięki dodatkowi pieczarek smażonych z cebulką i chrupkiego ciasta francuskiego. Specjalnie dla fanów Piwniczki Chomika swój przepis na ten wyjątkowy przysmak zdradza Sylwia Ostrowska z KGW w Woli Zabierzowskiej, zwyciężczyni ogólnopolskiego konkursu Mistrz Smaku.
Ryba (morszczuk) w cieście francuskim – składniki
- ½ kg filet z morszczuka
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 4 łyżki masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka Vegety
- 2 jajka
Przygotowanie
- Filet skropić sokiem z cytryny i lekko posolić.
- Pieczarki obrać i sparzyć wrzątkiem, cebulkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić. Dodać pieczarki i posiekaną pietruszkę, wszystko razem udusić, przyprawić Vegetą i pieprzem do smaku.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na stolnicy przygotować ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na cieście warstwę przestudzonych pieczarek, a na nich filet.
- Rybę przykrywamy ciastem i dokładnie dociskamy na łączeniach, tak aby podczas pieczenia nie rozkleiła się. Z pozostałego ciasta wycinamy kółeczka. Rybę smarujemy wodą lub jajkiem, układamy kółeczka tak aby utworzyły łuski, następnie całość smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
- Tak przygotowaną rybę układamy w brytfannie wysmarowanej tłuszczem (można podłożyć pergamin w razie gdyby piekarnik za bardzo przypiekał spód). Piec około 40 minut.
Smacznego!
Zobacz także nasze przepisy na: kutię, dorsza w panierce panko i kluski z makiem.