Czerwone wino to coroczna tradycja w naszej firmie – każdego roku jest produkowane na degustacje dla odwiedzających nas kontrahentów. W tym roku zebraliśmy 35 kilogramów ciemnych winogron, z których przygotowaliśmy ten szlachetny trunek. Do produkcji użyliśmy także 12 kilogramów cukru oraz osiem i pół litra wody.
Aby powstało czerwone wino, po zebraniu winogron najpierw trzeba je odszypułkować, a potem zgnieść na winogronową miazgę. Pomogła nam w tym rozdrabniarka marki Grifo, która szybko przerobiła zebrane owoce.
Kolejny etap, to wyciskanie soku. Tu także posłużyliśmy się maszyną, a mianowicie prasą hydrauliczną Grifo. Przy jej pomocy uzyskaliśmy przefiltrowany sok, który trafił do fermentatora marki Minox. Wlaliśmy do niego także syrop przygotowany wcześniej z cukru rozpuszczonego w podgrzanej wodzie oraz rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże winiarskie.
Fermentator szczelnie zamknęliśmy i ustawiliśmy rurkę fermentacyjną. Teraz trzeba poczekać na efekty pracy drożdży. Co dalej z naszym czerwonym winem, poinformujemy w następnym wpisie.
Sprawdź także jak przygotowywaliśmy w tym roku białe wino.