Nalewka z agrestu jest niesłusznie niedoceniana. Agrestówka przegrywa w konkurencji z trunkami z popularnej wiśni, porzeczki czy malin. Tymczasem może zachwycić wyjątkowo harmonijnym połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego. Z pewnością warto ją wpisać w kalendarz przygotowywanych nalewek.
Dodatkowym argumentem są walory zdrowotne agrestu, który z pewnością pod tym względem nie jest ostatni wśród owoców. Poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom, dobrze działa na wzrok i układ nerwowy. Możesz go włączyć do swojej diety, jeśli się odchudzasz lub jesteś cukrzykiem, bo ma niski indeks glikemiczny.
Składniki do nalewki z agrestu
Do przygotowania nalewki z agrestu potrzebujemy sześciu kilogramów agrestu, spirytusu, wódki i cukru, a dokładnie:
- 6 kg dojrzałego agrestu
- 1,5 l spirytusu 95%
- 1,5 l wódki 40%
- cukier 1,5 kg
Nalewka z agrestu – jak przygotować
Agrest oczyszczamy z ogonków i szypułek, a potem dokładnie płuczemy. Owoce wkładamy do słoja i lekko ugniatamy. Nie chodzi o ich zmiażdżenie, a jedynie o to, aby popękały i otworzyły się na działanie alkoholu.
Potem do słoja wlewamy spirytus i wódkę w proporcji 1 do 1, tak aby przykryć owoce. Potrzebowałem do tego trzech butelek spirytusu i wódki. Teraz zakręcamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie.
Po tym czasie odlewamy nalew do innego słoja, a owoce pozostawiamy i zasypujemy cukrem (1,5 kg). Słój odstawiamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszczą sok. Później odlewamy syrop wyciskając owoce i łączymy go z nalewem. Ostatni etap to filtrowanie i butelkowanie nalewki.
Zobacz także inne przepisy z agrestem: konfitura agrestowa, sok z agrestu z sokownika.