Nalewka z agrestu jest niesłusznie niedoceniana. Agrestówka przegrywa w konkurencji z trunkami z popularnej wiśni, porzeczki czy malin. Tymczasem może zachwycić wyjątkowo harmonijnym połączeniem smaku słodkiego i kwaśnego. Z pewnością warto ją wpisać w kalendarz przygotowywanych nalewek.
Dodatkowym argumentem są walory zdrowotne agrestu, który z pewnością pod tym względem nie jest ostatni wśród owoców. Poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom, dobrze działa na wzrok i układ nerwowy. Możesz go włączyć do swojej diety, jeśli się odchudzasz lub jesteś cukrzykiem, bo ma niski indeks glikemiczny.
Składniki do nalewki z agrestu
Do przygotowania nalewki z agrestu potrzebujemy sześciu kilogramów agrestu, spirytusu, wódki i cukru, a dokładnie:
- 6 kg dojrzałego agrestu
- 1,5 l spirytusu 95%
- 1,5 l wódki 40%
- cukier 1,5 kg
Nalewka z agrestu – jak przygotować
Agrest oczyszczamy z ogonków i szypułek, a potem dokładnie płuczemy. Owoce wkładamy do słoja i lekko ugniatamy. Nie chodzi o ich zmiażdżenie, a jedynie o to, aby popękały i otworzyły się na działanie alkoholu.
Potem do słoja wlewamy spirytus i wódkę w proporcji 1 do 1, tak aby przykryć owoce. Potrzebowałem do tego trzech butelek spirytusu i wódki.
Teraz zakręcamy słój i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie będzie trzeba zlać nalew i zasypać agrest cukrem.
Zobacz także inne przepisy z agrestem: konfitura agrestowa, sok z agrestu z sokownika.
Kup potrzebne artykuły na sklep.chomik.pl:
