Pijane pierogi smakują wyśmienicie i bardzo świątecznie! Pyszne ciasto skrywa wędzone śliwki macerowane w śliwowicy, a potem faszerowane orzechami i miodem. Do tego aromatyczny sos na bazie śliwowicy. Taki deser śmiało może zastąpić kutię czy kluski z makiem. Na pewno długo nie zapomną go ani goście, ani domownicy. Swoim przepisem na te wyjątkowe pierogi podzieliła się z fanami Piwniczki Chomika Sylwia Ostrowska z KGW w Woli Zabierzowskiej, zwyciężczyni ogólnopolskiego konkursu Mistrz Smaku.
Pijane pierogi – co będzie potrzebne?
Ciasto: ½ kg mąki, 2/3 szklanki wrzątku, 1 jajko, 60 g masła lub oleju
Farsz: 5 dag orzeszków laskowych łuskanych, 40 dag śliwek suszonych, 150 ml śliwowicy
Sos: ½ litra śmietany 30%, 1 łyżka mąki pszennej
Przyprawy: sól, cukier, przyprawa do piernika, 10 łyżek miodu, cynamon
Przygotowanie
- Śliwki namaczamy w śliwowicy około 12 godzin.
- Orzechy laskowe zalewamy wrzątkiem wówczas dobrze odejdzie z nich skórka. Obrane orzechy blendujemy. Podgrzewamy w garnku z miodem, tak aby masa była gęsta.
- Śliwki odcedzamy z alkoholu, który posłuży nam jeszcze jako baza do sosu.
- Śliwki nadziewamy farszem z orzechów i miodu.
- Z podanych składników zarabiamy ciasto, potem wskazane jest schłodzenie ciasta przez około 30 minut.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów i wykrawamy dowolnej wielkości koła na pierogi.
- Lepimy pierogi nadziewając je śliwkami. Gotujemy je ok. 5 minut.
- Bazę do sosu, czyli śliwowicę mieszamy z łyżeczką przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżkami miodu. Podgrzewamy wszystkie składniki do momentu uzyskania konsystencji sosu. Jeżeli lubimy gęste sosy, możemy zagęścić jedną łyżką mąki.
Smacznego!
Zobacz także inne przepisy: kutię, świąteczne pierniczki i kluski z makiem.