Planujesz domówkę, a może szukasz przekąski na sobotni filmowy wieczór? Dobrze trafiłeś! Ślimaczki z ciasta francuskiego będą doskonałą opcją na słoną przekąskę! Sprawdź, jak je przygotować!
Czas przygotowania: ok. 20-25 min.
Ślimaczki z ciasta francuskiego – czego będziesz potrzebować?
Składniki:
- ciasto francuskie XXL 1 op.
- plastry sera żółtego około 150 g
- szynka konserwowa plastry około 200 g
- keczup
- majonez
- posiekana cebulka zielona
Jak zrobić ślimaczki z szynką i serem?
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10 minut przed przygotowaniem, a następnie rozwiń je dłuższym brzegiem do siebie.
- Posmaruj je keczupem i majonezem. Następnie rozłóż plastry szynki konserwowej i sera żółtego.
- W kolejnym kroku zwiń ciasto francuskie dość ciasno w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokrój je na plastry, na 1-1,5 cm szerokości.
- Gdy kawałki są już gotowe ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gotowe ślimaczki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 – 25 minut.
- Po upieczeniu przekąsek posiekaj zieloną cebulką i obsyp nią ślimaczki. Smacznego!
Zobacz także przepisy na makaron z sosem kurkowym i gnocchi z pomidorkami i mozzarellą.
- W naszym sklepie internetowym, znajdziesz wszystkie produkty, których użyliśmy: